BONTON: BUDITE LJUBAZNI!

klinke.jpgSvi mi volimo kada su drugi ljubazni i dobri prema nama, zar ne? Da bi drugi bili ljubazni prema nama, moramo i mi biti takvi prema njima. To je uvijek obostrano. A što znači biti ljubazan?

.

Kada kažemo: Hvala, Izvoli, Oprosti, Molim te… to je ljubaznost.

Ljubazni smo kada vidimo da nekome treba pomoć i priskočimo mu pomoći – pridržati nešto, dodati, dati informaciju, utješiti, ohrabriti. Kada netko ima pune ruke stvari i mi mu pomognemo otvoriti vrata, to je vrlo ljubazno.

Kada prijatelju pomognemo napisati zadaću ili mu posudimo knjigu, kada nahranimo gladne ptičice ili odnesemo hranu psima lutalicama, to je ljubazno od nas.

Kada vidimo da neko dijete ima tjelesno oštećenje, teže se kreće, slabije čuje ili vidi te teže uči, nemojmo mu se rugati i izbjegavati ga. Ono nije krivo zbog toga što ima tjelesni nedostatak. Ako mu je teško učiniti nešto, na primjer popeti se uz stepenice, pomozimo mu ili mu ponesimo školsku torbu.

Ako netko muca, pokušajmo ga razumjeti i budimo strpljivi.

Ako netko ne vidi dobro i nosi naočale, ne rugajmo mu se već mu pomozimo pročitati što piše na ploči ili sitnim slovima u knjizi. Ako se netko ozlijedi, pozovimo u pomoć odraslu osobu.

Ako poznajemo nekoga tko uči teže i sporije, nemojmo dopustiti da im se druga djeca zbog toga rugaju ili ih nazivaju pogrdnim imenima, već im ponudimo svoju pomoć u učenju.

Nitko od nas nije uvijek savršen i nepogrešiv. Svi imamo svoje mane, razna raspoloženja i možda probleme koji nas muče. Zato imajmo razumijevanja za druge i budimo ljubazni kad god možemo. Dobra djela se uvijek vraćaju i to višestruko.

Voli vas i pozdravlja vaš Hlapić!

Share